Sälja guld - Aktuell information gällande Sälja guld


Sälja tandguld

Sälja tandguld

Tandguld, eller dentalguld, är benämningen på det guld som sitter i lagningar i tänderna. Totalt uppskattas det sitta över 30 000 kg guld i tänder på svenska motsvarande 10 miljarder kr. Oftast är guldet en form av lagning av tanden men det förekommer också hela guldtänder sätts in i munnen av tandläkaren.

Guldet i tänderna är aldrig rent guld, 24 karet, eftersom detta guld är för mjulk utan tandguldet brukar vara guldlegeringar på 9-14 karats guldhalt.

Marknaden för att sälja tandguld är större än många föreställer sig. De som säljer tandguld kan vara privatpersoner som haft guldet i munnen, arvvingar som ärvt tandguldet, tandtekniker eller tandläkare som plockat ut guldet ur tänderna.

Tandguldets historik

Tandguld har använts väldigt länge för att laga tänder. Redan under antiken användes guld i tänderna.

Rena guldtänder minskade i användning eftersom kostnaden för amalgam (kvicksilverbaserad legering) var lägre. Guldanvändningen i tänderna minskade ytterligare när då plasttänder gjorde sitt intåg i tandvärden.Var kan jag sälja tandguldet?

Sälja dental

Det finns många som kan tänka sig att köpa tandguldet du vill sälja. Dock så undviker flertalet av guldsmederna och juvelerarna tandguld eftersom detta inte är tillräckligt rent för att de direkt ska kunna börja arbeta med det och karathalten är inte heller standardiserad.

Lättast att sälja tandguldet är att gå till en guldhandlare som köper alla typer av guld såsom tandguld, guldtackor eller guldsmycken. Det finns många guldköpare på nätet som köper tandguldet via så kallade guldbrev där du kan skicka in guldet och de betalar per gram.

Var kommer tandguldet ifrån?

Tandguldet är olika typer av tandarbeten där guld används. Dessa lagningar med guld betalas aldrig av tandvårdsförsäkringen utan kostnaden för guldet står patienten för. Guldet har fördelen att det är mycket korrosionsbeständigt, missfärgas inte och orsakar inte allergier.

De typer tandguld som är mest förekommande är

Typer av tandguld som säljs
  • Fyllningar av guld
  • Tandbryggor
  • Tandkronor
  • Guldtänder

Även om legeringar av guld kan vara mycket starka och håller i 20-30 år kan de vara så att guldtänderna och lagningarna måste bytas ut. Det är detta tandguld som säljs till olika guldhandlare.Vad händer efter jag sålt tandguldet?

Allt tandguld som säljs av privatpersoner går vidare rensning och nedsmältning för att renast så metallerna i guldlegeringen ska separeras. Detta gör att en del av guldtänderna blir nytt 24 karats guld samt en del andra metaller.